fbpx

6 april 2023

Flammentanz startar crowdfunding-projekt inför kommande album

20 april startar artisten Flammentanz crowdfunding för albumet Transformation om psykisk ohälsa. Teamet är samlat, låtarna skrivna, nu hoppas artisten på medhåll och stöd från fans för inspelning och utgivning.

ROSEN – EN METAFOR
Flammentanz är namnet på en klättrande hybridros, men även Frida Herchenröthers soloprojekt. Vid sidan av hennes drygt 20 aktiva år i olika bandkonstellationer, bl.a. Tikkle Me, har hennes egna låtar fått växa sig fram i långsam takt. Rosen Flammentanz är framodlad i Tyskland på 50-talet, men numera väldigt vanligt förekommande i svenska trädgårdar och är mycket härdig. “Jag ser rosen som en metafor för min bakgrund – född i Frankfurt am Main i Tyskland, men sen uppvuxen i Eskilstuna i Sverige, och har kämpat mig igenom både det ena och andra. Framför allt när det kommer till olika funktions- & sjukdomstillstånd som t.ex. bipolär sjukdom, ADD och Alzheimers.” 
 
PERSONLIGT OM PSYKISK OHÄLSA
Präglad av svenska hymner och tyska rötter blommar hennes ljudande knoppar ut i en kombination av visor och elektroniska ljudlandskap på svenska, tyska och engelska. Hittills har musiken mest kunnat upplevas live, men nu fokuserar hon på att färdigställa debutskivan Transformation, som är planerad att släppas till hösten via indielabeln Jordskalv. Skivan berättar om olika upplevelser kopplade till både egna och anhörigas diagnoser. “Även om det är tunga ämnen är min tanke också att belysa vikten av stöd och tröst, skapandets stärkande krafter, och förhoppningsvis förmedla en känsla av hopp.“
 
STUDIOTEAMET ÄR SAMLAT
Vid sin sida har hon återigen den mångfasetterade producenten Niels Nielsen, turnémusiker i In Flames och MCC, som producerade Tikkle Me’s andra album What is Real. Han har även jobbat med akter som Markus Krunegård, Pink Milk och Ghost. En stor del av inspelningen kommer göras i samarbete med studioteknikern Mattias Greén i Studio Skyline i Eskilstuna. Studion har bl.a. besökts av Jasmine Kara, David Lindh (Yvonne), Patrik Kolar (Weeping Willows), och Martin Roos (Kent).

 

Foto: Simon Erdin

SKIVOMSLAGET BLIR ETT KONSTVERK
“Jag använder ofta visuella metaforer i låttexter, är inspirerad av magisk realism, och gör konstöverskridande samarbeten för att förstärka låtarnas budskap. För att illustrera den här skivans tema har jag därför valt att jobba med konstnären Ulrika Netzler. I sitt skapande använder hon sig av olika typer av material och har en förmåga att gestalta kontrastrika tillstånd som kan vara svåra att konkretisera och förmedla med ord.” Ulrika har bl.a. gjort omslag till boken Ekvilibrium, skivomslag till artisten Esther, och illustrerat för tidskriften Expo.
 
CROWDFUNDING SOM METOD
Frida har även tagit hjälp av småländska skivbolaget Jordskalv som specialiserar sig på att arbeta med crowdfunding. Crowdfunding är när många personer bidrar med små medel till att genomföra någons idé. “Idén om att starta Jordskalv kom av att jag skrev min kandidatuppsats om just crowdfunding inom musikbranschen och såg att det finns ett behov av att få stöttning i det arbetet.” Säger Ingmarie Tobon Spånglund, grundare av Jordskalv.
 
I väntan på crowdfundingens start 20 april så finns det en pre-launch sida på Indiegogo att besöka https://www.indiegogo.com/projects/flammentanz-debut-album-transformation/coming_soon 
 
Senaste intervju i Eskilstuna-Kuriren 22 mars 2023: